donderdag 30 december 2010

Energieprijs of energierekening omlaag?

Consument te afwachtend
De energiebedrijven hebben hun tarieven voor 2011 bekend gemaakt.
Energieprijs omlaag
Uit de mix van de tarieven voor energiebelasting, het netwerk en de levering komt in 2011 een daling naar voren van iets meer dan 20 euro. Een gemiddeld huishouden betaalt per jaar ongeveer 1800 euro aan zijn energiebedrijf. Per maand dus 150 euro.

Onbelangrijk bericht
Het is de vraag hoe belangrijk de energierekening is voor de consument. Het lijkt van niet. Het is namelijk opvallend, dat diezelfde consument honderden euro’s aan stroom en gas verspilt. De consument neemt daarin een veel te afwachtende houding aan.

Energierekening omlaag
Met simpele maatregelen kan de consument de energierekening aanzienlijk omlaag brengen.
En niet eenmalig, maar blijvend. En het mes snijdt in dit geval aan 2 kanten.
Gebruik je minder gas of stroom, dan gebeurt er iets interessants.
Je betaalt minder aan je energiebedrijf, dat had je al verwacht. Maar je betaalt ook minder aan de overheid. Dat is belangrijke bijvangst.
De prijs van een kubieke meter gas bestaat voor een 34% uit belasting. En de prijs van een kwH stroom zelfs voor 60% uit belasting.

Overstappen
Als consumenten willen besparen op hun energierekening, denken ze al eerste aan overstappen. Dat is vreemd. De oplossing ligt in huis. Zonder verlies van comfort kun je de energierekening fors verlagen. Vaak met honderden euro’s. Waar moet je beginnen?
Het grootste deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Daar kun je de grootste stappen zetten.  Om daar kosten te verlagen kun je denken aan de volgende maatregelen.

‘Waterzijdig inregelen’ cv

Dat ervaren duizenden huishoudens deze winter, nadat de cv monteur hun centrale verwarming ‘waterzijdig inregelde’. Door allerlei oorzaken, zoals gebrek aan onderhoud, kan het gebeuren dat het warme water uit de cv ketel zich niet goed verdeelt over alle cv radiatoren in huis. Het effect daarvan is dat sommige kamers niet warm te krijgen zijn, terwijl andere kamers juist te warm worden.

Rendement cv ketel

Door het laten inregelen van de cv installatie verhoogt niet alleen het comfort in huis, maar verhoog je ook het rendement van de cv ketel. Het is immers niet meer nodig om de thermostaat steeds hoger te zetten om dat ene kamertje ook warm te krijgen. Dat kan dus geld besparen.

Onderhoud cv ketel

Het rendement van je cv ketel kan achteruitgaan door gebrek aan onderhoud. Een vervuilde cv ketel, of een HR ketel die niet goed afgesteld is, verstookt meer gas dan nodig is. Zo kan het rendement flink teruglopen. Een moderne HR ketel – dat staat voor Hoog Rendement – haalt tot ruim 107% rendement uit de brandstof. Een VR ketel (Verbeterd Rendement) scoort tot bijna 90% rendement.